fredag 21 november 2014

Tid …

Hoppas att det går bra med din läsning! Nu är det dags för nästa uppgift till din ungdomsklassiker …

Under vilken tid utspelas boken och hur märks det, tycker du? Ge några tydliga exempel på hur du märker detta. Hur skulle dina exempel sett ut om boken hade skrivits idag (t ex då hästskjuts - idag buss eller taxi)?

Skriv nedan i kommentarsfältet senast fredag v 49. /Åsa

51 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag tror det utspelar sig på sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal eftersom de åker hästskjuts, det finns ingen elektricitet och de tilltalar varandra med sir, kamrat, herre m.m. Hade det utspelat sig i nutid hade de nog åkt taxi eller buss, det hade funnits elektricitet och de hade förmodligen sagt du, min vän, mister m.m till varandra.

    SvaraRadera
  3. Boken Ivanhoe utspelar sig runt 1100-talet eftersom det är tornespel och riddare med i den. Dom åker med hästskjuts. Om det skulle vara nutid skulle dom åka taxi eller buss.

    SvaraRadera
  4. Det står att boken utspelar sig i 1872 och man kan se det på att de åker droska och "jorden runt på 80 dagar" är en utmaning. Nu kan man göra det på 80 timmar i ett flygplan eller 80 minuter på ISS.

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  8. Boken utspelar sig under 1800-talet efter som att då hade man slavar. I boken står det t.ex “gå ut i stallet och sadla tre hästar, vi ska rida efter Tom”
    Dom tilltalar varandra “herr, fru, far och mor”

    Om boken hade utspelat sig idag hade dom bara sagt namnet på personen och använt sig av mamma och pappa när dom ville sega mor eller far.

    SvaraRadera
  9. Jag läser Oliver Twist

    Boken utspelar sig i tidigt 1800-tal. Oliver (som är 10 år gamla) går inte i skolan, utan jobbar som lärling istället. De griper barn och sätter dom i fängelse eller i häktet. De flesta verkar inte bry sig så mycket om hur barnen har det, utan mer vad de kan göra för nytta. Männen har hatt och kavaj och kvinnorna klänningar eller kjolar. De kallar varandra för herren, sir, frun osv. Barnen används för att skicka meddelanden, ta saker, eller jobba istället för att låta dom gå i skolan eller leka.

    Om boken hade utspelat på 2000-talet hade man inte fått sätta barnen i fängelse, de hade nog fått åka till något ungdomshem istället. Oliver hade nog blivit bättre behandlad av vuxna och inte behövt jobba. Han skulle nog också fått en fosterfamilj. Troligen skulle han fått undervisning på något sätt.

    SvaraRadera
  10. Boken utspelar sig under sent 1800-tal, det märks framförallt för att man nämner att det är under hösten 1897. Man använde sig även av ångbåtar och ånglok, och behövde slädhundar om man skulle ta sig fram upp i norr, vilket är en av grunderna till berättelsen. Numera skulle man använda lite modernare färjor eller motorbåtar, och eltåg istället för ångbåtar och ånglok. Istället för att använda slädhundar i snöiga landskap skulle jag gissa att man numera använder offroadfordon som t.ex. jeepar eller snöskotrar, även om man även nu kan använda slädhundar, men snarare som sport eller äventyr. När de övernattade lyste de upp sina tält med stearinljus, medan man idag om man ska campa förmodligen har med sig t.ex. en ficklampa. De använder även gammaldags uttryck.

    SvaraRadera
  11. Boken utspelar sig på 1800-talet och man kan se det eftersom karaktärerna i boken åker mycket båt och tåg.
    I boken så är det betjänten som köper biljetter till båten eller tåget för på den tiden så fanns det inte så att man kunde beställa i förväg.
    Dem rika har på sig kavaj och hatt.
    Karaktärerna i boken bli uttalade som herr, fru, far och mor.

    Idag skulle man åka flygplan och beställa biljetter på Internet. Vi har inga betjänter i idag och vi bli ut talade som “du”. Idag så klär vi oss efter vilket jobb man har eller bara enkla vardagskläder.

    SvaraRadera
  12. Jag läser boken Jane Eyre, den utspelar sig på 1800-talet.
    Man märker det genom att de tar häst och vagn, de kallar varandra herr och fru och mor och far.
    Den är skriven i en äldre mer förnämare svenska.
    I boken klär de säg ofta med stora hattar långa klänningar och smycken. Männen hade ofta käpp. De hade pigor.

    SvaraRadera
  13. Jag skulle tro att boken utspelade sig imellan 1800 och 1900 talet.
    Jag märker tydligt att det inte är nutid eftersom hon skriver brev, det är självklart att det är många som fortfarande gör det, men tekniken har nästan tagit över. Idag kanske hon hade skrivit mail på datorn eller haft någon mobil hon kunde skriva till honom på. Hon kanske till och med hade kunnat söka upp honom med hjälp av någon.

    Samt klär hon sig mest i klänningar, hon har inte skrivit något om att hon använder några andra kläder.
    Eftersom boken än så länge endast innehållit brev som hon skrivit till mannen så har jag märkt att hon skriver på ett väldigt gammaldags sätt, hon använder väldigt omoderna ord.

    Hon kallar även lärarna för "Mr och Mrs (efternamn)" som hon även kallade personalen på hennes barnhem.

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Jag tror att Robin Hood utspelar sig på 1800-talet och jag ser det för dom pratar olika än vad dom gör idag, dom pratar typ lite finare.
    Och dom dricker väldigt mycket mer, rider mer på hästar, inga moderna saker/vapen.

    Om jag skulle skriva om Robin Hood till en modern saga så skulle Robin Hood inte ha en pilbåge utan en kniv eller pistol.
    Och dom skulle färdas med taxi eller vanliga bilar och det hade funnits flera lägenheter/hus. Och det hade inte varit lika strikta regler.

    SvaraRadera
  16. Bok: En världsomsegling under havet av Jules Verne
    Tid: Boken tar sin start 1866 och håller på i några år, detta står i boken. Men hur märker man att det är 1800-talet utan det? Då boken utspelar sig mycket på havet är det svårt att märka saker på land, men det finns även saker på havet som visar vilken tid det är. En tydlig sak är deras förklaringar. Huvudpersonen, som är en forskare, har många funderingar om olika saker som han frågar kaptenen om. Men en forskare i dagens samhälle hade skrattat åt frågorna då vi fått svar på dem för länge sedan.
    Självklart märker man sådant som vilken tid det är på talet. Detta med utryck som ”fattat tycke” och repliker som ”Det är just där professorn misstar sig”.
    Tekniken är också något som man märker tiden med. Föremål som telegram är inte riktigt något som vi skulle använda idag.

    SvaraRadera
  17. Baskervilles hund (1901-1902), sir Arthur
    Conan Doyle. Tid

    Boken utspelar sig på slutet av artonhundra-talet/början av nittonhundra-talet. Det enda färdmedlet (som har utvecklats mycket sedan dess) som fortfarande används idag är tåg. Annars används ofta droska vilket inte används idag som normalt färdmedel. Pengarna är också mer värda i boken än vad de är nu. Det finns inga mobiltelefoner eller ens telefoner och man använder telegraf. Sherlock använder inga moderna utredningsmetoder vilket tyder på att de inte är uppfunna än. De tilltalar också varandra med mister och sir.

    SvaraRadera
  18. Boken Ivanhoe utspelar sig under medeltiden för de har tornespel och rider häst istället för att åka bil. Man kan märka att det är medeltid också på grund av att många är fattiga och använder gamla redskap som vi inte skulle använda i dag.

    Om den var skriven 2014 så skulle det kanske inte funnits tornespel utan OS istället
    och man skulle kanske ha använt andra slags redskap.

    SvaraRadera
  19. Arvid.B
    Tid

    Jag läser boken skriet från vildmarken och jag tänker mig att den utspelar sig runt sent 1800-tal för att det märks väldigt tydligt på språket dom säger väldigt ofta ''goddag'' och allt sådant.

    Man kan också märka det väldigt tydligt på kläderna man får se några få bilder men författaren beskriver dom så ser märker man att det är lite äldre klädstill inte såm som vi har idag/modern.

    Något man också kan märka är ätt det verkar vara vanligt med häst och vagn så och det är väldigt ovanligt i dagens samhälle det är ännu ett tecken på att det är förr.

    SvaraRadera
  20. Jag läser Skriet från vildmarken

    Jag tror att boken utspelar sig under sent 1800-tal eftersom att guldrushen i Klondike utspelade sig under denna tid.

    Språket är också ganska gammalmodigt och på domaren Millers gård hade de pigor, drängar, och stallpojkar och det är inte lika vanligt nuförtiden.

    SvaraRadera
  21. Jag läser skriet från vildmarken.
    När jag läser den får jag en känsla att den är gammal, att den inte utspelar sig i nutid.
    Huset ligger på landet och det finns arbetare som bor på gården och man tar sig fram genom att åka gamla tåg osv. Vissa ord känner jag inte riktigt igen många av orden låter "gammalmodiga".

    SvaraRadera
  22. Flugornas herre

    Man får inte veta så mycket om vilka maskiner som fanns, bara att de hade åkt ett flygplan som hade kraschat. Flygplan finns ju idag också så det är svårt att veta när boken utspelar sig.

    SvaraRadera
  23. Jag läser Pinocchio.

    Den utspelar sig under 1885. Jag märker det för att de bor i olika byar, på språket märker man det för det är väldigt gammaldags och språket är ganska fint.

    De tar sig fram med åsnevagnar och det fanns inga mobiler. När de ska ta kontakt med personer så får de skicka brev till varandra eller bara åka dit och prata med den personen.

    SvaraRadera
  24. Tom Sawyer Äventyr

    Jag tror att boken utspelar sig under tidigt 1800-tal, inte riktigt säker. Tom och hans vänner bror i St.Petersburg vid Mississippifloden säger dom men Mississippifloden ligger i USA så jag vet inte hur det kan gå till.

    Det märks att boken inte utspelar sig i nu tid eftersom att alla går till kyrkan få söndagar och det inte direkt finns någon elektricitet, man har inte heller bilar eller några bensindrivna fordon. Man har därimot häst och vagn samt båtar.

    SvaraRadera
  25. Jag läser Skattkammarön
    Jag tror att boken utspelar sig under 1700-talet, för det första eftersom det inte fanns några tåg och eftersom tåget uppfanns under 1800talet. För det andra eftersom de red på hästar vilket också betyder att det inte fanns modernare färdmedel. För det tredje för att de åker med segelbåtar och de blev ersatta av ångbåtar under 1800talet och För det fjärde, Det står 17-- i början av boken!
    De hittar även en loggbok där första anteckningen är år 1745. Sedan står det att anteckningarna fortsätter i över 20 år framåt och lite till.
    De säger även att båten de åker på är en skonare och namnet skonare uppfanns i U.S.A år 1713 så det kan inte ha varit tidigare.
    Av detta kan jag dra slutsatsen att det är i slutet av 1700-talet.
    Språket låter även gammalt, Mycket grövre och de dricker mycket sprit.
    Man drack mycket sprit förut eftersom vattnet inte var rent.

    Om boken skulle ha utspelats nu så skulle de antagligen ha haft typ en ubåt istället för en skonare och den skulle nog ha varit utrustad med saker som radar, gps och liknande. Istället för häst skulle de kanske ha använt en motorcykel.

    SvaraRadera
  26. Boken utspelar sig på 1800-talet och man märker det genom hur dem pratar, dem använder mycket gammalmodiga ord som inte många använder idag. Dem klär sig på ett annat sätt som folk idag klär sig. Våld sker också mot barn och det händer inte alls mycket idag.

    SvaraRadera
  27. Jag tror att boken utspelar sig runt 1865 - 70 eftersom det utspelar sig efter amerikanska inbördeskriget som slutade 1865. Man märker också det genom att de åker tåg, ångbåt och så rider de. De pratar gammeldags och på bilderna har personerna gamla kläder. Om det vore idag så skulle dem ha tagit bil eller flyg.

    SvaraRadera
  28. I Dr Jekyll och mr Hyde
    så märker man att det är en annan tid
    genom att de använder då och då ett mer gammaldags språkbruk.
    Ett till exempel är att de säger när de träffar varandra
    "goddag Dr jekyll" alltså att de använder sinna titlar+ namn när de hälsar på varandra. De går oftast till varandra istället för att åka bil eftersom det var dyrt på den tiden.
    Och det sista exemplet är att Dr jekyll vet vilken tid det är med hjälp av dem stora klocktornen.
    för att det var ovanligare på den tiden att man hade klocka.

    SvaraRadera
  29. Narnia: Hästen och hans pojke av C.S Lewis
    Tid

    Av vad jag har läst så verkar det som att boken utspelar sig runt medeltiden. Några exempel på varför jag tror det är: de rider på hästar, de har svärd och pilbågar, de är fattiga och använder inte verktyg från 2000-talet när de t.ex. plogar och skördar åkrar samt språket är gammaldags.

    SvaraRadera
  30. Tid
    Bok: Skriet från vildmarken
    Författare: Jack London

    Jag tror att boken utspelar sig under sent 1800-tal. Det kan märkas på deras språk, eftersom de använder gamla ord. Dessutom så står det att det händer under hösten 1897, vilket visar tydligt att den utspelar sig på sent 1800-tal. De använder också många transport medel som framförallt var moderna under sent 1800-tal, tillexempel ångbåtar, ångtåg, häst och slädhundar. De står också att man har hittat guld i norr och därför behöver man slädhundar, det kan tolkas som guldruschen och guldruschen var under sent 1800-tal. På de få bilder som visas i boken har de kläder som man ofta hade på sent 1800-tal.

    SvaraRadera
  31. I Dr Jekyll och mr Hyde
    så märker man att det är en annan tid
    genom att de använder då och då ett mer gammaldags språkbruk.
    Ett till exempel är att de säger när de träffar varandra
    "goddag Dr jekyll" alltså att de använder sinna titlar+ namn när de hälsar på varandra. De går oftast till varandra istället för att åka bil eftersom det var dyrt på den tiden.
    Och det sista exemplet är att Dr jekyll vet vilken tid det är med hjälp av dem stora klocktornen.
    för att det var ovanligare på den tiden att man hade klocka.


    SvaraRadera
  32. Dracula utspelar sig under sent 1800-tal vilket man bl.a märker på de hästdragna vagnarna, den välbeskrivna miljön och kullrstensgatorna. Man märker det också på kädbeskrivningen, de höga så kallade Top Hats:en, språkbruket och det äldre, och jämfört med dagens metoder, långsamma sättet att kommunicera med varandra. Om boken utspelat sig i vår samtid skulle Dracula antagligen haft en annorlunda klädstil, kanske en kavaj och skjorta som skulle matcha dagens klädstil lite bättre, de hade färdats annorlunda kanske via taxi, tåg eller egen bil och använt de modernaste sociala medierna för att ta kontakta och prata med varandra.

    SvaraRadera
  33. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  34. Boken Huckleberry Finn utspelade sig under 1900-talet, vilket man märker. De hade ett artigare språk, skillnaden mellan vita och svarta var större, man hade ju till och med slavar, och skillnaden mellan en pojke och en flicka var större. En pojke hade mycket mer frihet än flickorna, och om han till exempel klättrade upp på taket, skrattade man bara och sade, han är pojke, det går inte att göra något åt hans ohyfs. Detta medan en flicka förväntades vara stillsam, lydig och konstnärlig- en flicka skulle i alla fall kunna sy. Dessutom hade man slavar, som man ansåg var korkade och inte alls lika smarta som en själv. Om något försvann- Då anklagade man genast sin slav för stöld. Om boken utspelat sig i vår tid skulle det vara mer jämställt, man skulle inte ha slavar, språkbruket hade varit modernare, mindre artigt, och man skulle inte vara lika religös som man var då- När man läste i bibeln minst en gång om dagen. Häst och vagn skulle inte längre användas lika mycket, istället hade man tagit taxi, åkt buss eller tagit bilen om man skulle någonstans.

    SvaraRadera
  35. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  36. Oliwer twist utspelar sig på sent 1800-tal. Man märker det på beskrivningar som ges i boken som kullerstensgator som var täckta med svart tjock rök, fattigstugor, Kolkällare man tilltalar varandra med Mr/Mrs innan deras tilltalsnamn. På det få bilderna som finns i boken ser jag kvinnor klädda i långa klänningar,handskar,paraplyer mm. Männen bara hattar,guldklockor,kappor,käpp och näsduk. De beskriver även gamla maträtter som ärtsoppa och gröt man förstod även att det utspelades i London p.g.a allt tedrickande. Folk snusade och rökte cigarr och i boken beskrivs det även många dödsfall av unga pojkar och flickor som säkert skedde p.g.a hygienen smutsen i samhället. Man märker att det inte är en modern ungdomsklassiker eftersom det inte fanns samma moderna kommunikationsteknik som vi har idag. B.l.a så nämns det uttryck som springpojke, "Pedel" som var en slags konstapel annars fick man framföra meddelanden till fots själv.

    SvaraRadera
  37. Jag läser “Alice i underlandet” av Lewis Carroll.

    Den här boken tycker jag inte visar särskilt tydligt vilken tid den utspelar sig under. Men vissa saker har man märkt, för tillexempel så tog den vita kaninen alltid med sig ett par vita handskar och en solfjäder till drottningen. Man använder ju inte sådant längre. Så det är inte i nutid eller framtid vad jag har förstått, nu har man inte solfjädrar för att visa att man är en fin person, man har också bara vantar när det är kallt.

    Man använde också tidigare i boken, konjak för att få upp en avsvimmad ödla, och det har jag såklart aldrig sett. Nuförtiden så åker man väl till veterinären och djuret får vila antar jag.
    I kaninens hus hade de också möblerat gammaldags men fint, med stora speglar med guldram, en gammal fin lampa och en glansig, grön vägg med blommor på.
    Man färdades också genom att gå, man åkte inte bil. Författaren levde ju på 1800-talet och har säkert hämtat inspiration från sin omgivning.

    SvaraRadera
  38. Jag tycker det är tydligt vilket årtal, eller i alla fall vilken ”tidsera”. Det utspelar sig på 1800-talet, vilket är mycket tydligt markerat med kläderna som karaktärerna har på sig, att de transporterar sig med hjälp av häst och vagn. Man märker också av hur folket lever, pratar och hur de kommer i kontakt med folk på långt avstånd.

    Om detta hade utspelat sig i nuvarande tid så skulle häst och vagn vara utbytt mot t.ex taxi, buss, bil m.m Kläderna skulle självklart också ändrats en hel del. Männen skulle inte längre bära långa svepande rockar och höga hattar, och kvinnorna skulle inte längre ha långa fylliga kjolar och vita blusar. Folk skulle också ta i kontakt med andra på lättare sätt, så som att ringa, sms:a m.m

    Naomi G, 7:2

    SvaraRadera
  39. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  40. Det märks väldigt tydligt att boken utspelar sig på 1800-talet. Det märks på sättet som de pratar i boken, det är en slav i boken. Slaven kallas också för "negerslaven Jim" och det skulle man ju inte kalla någon nu. I boken är det stor skillnad mellan killar och tjejer och mellan "vita och svarta." Om boken hade skrvits idag då hade häst och vagn varit ersatt med bil eller liknande. Man hade också behandlad killar och tjejer och svarta och vita likadant.

    SvaraRadera
  41. Jag läser Varghunden som är skriven av Jack London och är återberättad av Maj Bylock.
    Man förstår att varghunden utspelar sig på 1800- 1900 talet för att det inte längre är vanligt med indianer. Och man brukar inte längre använda draghundar som transport, men der kanske är någonting som turister skulle vilja prova. Nu för tiden använder man snöskoter istället för draghundar. Det märks även att boken utspelar sig runt 1800-talet med tanke på hur dem pratar.

    SvaraRadera
  42. Jag läser boken de tre musketörerna som utspelar sig på 1600 talet. Det märker man tydligt i boken på sättet som folk pratar och beter sig på. I boken rider man också på hästar eller åker i en vagn efter hästen, vilket man antagligen inte hade gjort i nutid mitt inne i Paris där boken utspelar sig. I boken så har även de rika eller relativt rika helt annorlunda kläder än vad folk har idag. På 1600 talet så var det även väldigt olika på vad som var förolämpande och vad som inte var det än var det är idag.

    SvaraRadera
  43. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  44. Jag läste Ringaren i Notre-Damé utspelar sig sent på medeltiden,det kan man se på att vissa åker häst och vagn, dom hade inte elektricitet, sättet de pratar och beter sig. De säger aldrig i boken när det utspelas men om man läser mellan raderna så kan man föreställa sig hur det ser ut och hur de levde.
    Om boken skulle ha skrivits idag så skulle det nog vara så annorlunda för Quasimodo för att nu skulle han inte behöva ringa klockorna i tornetoch bli döv, Esmeralda skulle inte vara hatad men det skulle finnas andra problem istället.

    SvaraRadera
  45. Min bok utspelar sig ungefär på 1800-talet. Jag märker att det utspelar sig på den tiden för att dom använder äldre ord, dom har vagn och häst, alla pratar om sin betjänt(nu för tiden
    så har alla ju inte betjänter). I boken finns det bilder som föreställer 1800-talet gissar jag.
    Hur jag märker det igenom bilderna är för att dom klär sig så som man gjorde på 1800-talet, man hade fickur och oftast så har männen käpp.

    Om jag hade skrivit om Jorden runt på 80 dagar skulle jag nog skrivit det som en modern saga. Jag skulle t.ex använt flygplan, bil och buss så det blir lite mer modernt.
    Jag skulle också använt lite mer av det språket vi pratar i dag. Men jag skulle fortfarande utspela det i London. Jag skulle nog stryka betjänten också.

    SvaraRadera
  46. Boken är väldigt orealistiskt. Efter varje kapitel blir det en helt ny person som berättar. Men man märker att boken är från 1960-talet då dem redan använder telefonen och använder ”gammaldags” ord. I boken finns det däremot ingen elektricitet. Människorna/varelserna som lever i den världen går till ställen dem vill till, så jag gissar på att det inte finns några bilar.
    Boken är ju en slags ”fantasi” bok så det kanske inte ens existerar bilar, bara hjul, telefoner m.m .

    SvaraRadera
  47. “Det osynliga barnet” av Tove Jansson är ju en muminbok, så den är inte så verklighetstrogen. Jag tror inte att dem har några elektriska lampor, men dem har telefoner. Boken skrevs år 1962. Om boken hade skrivits idag så tror jag faktiskt inte att det hade varit så annorlunda. Jag tror inte att boken hade varit lika “charmig” om mumintrollen hade mobiltelefoner, datorer, bilar osv.

    Märta

    SvaraRadera
  48. Boken (skriet från vildmarken) utspelar sig under sent 1800-tal - tidigt 1900-tal.
    Man märker bland annat att språket är äldre, vilket var svårt att vänja sig vid i början, men blev snabbt lättare när du levde dig in i berättelsen.

    En annan sak är att avståndet blir helt plötsligt mycket längre när man inte har bil eller annat fordon. 3 mil blir helt plöitsligt en heldags resa.
    Även klädseln dem beskriver, och beteendet karaktärerna har är ganska gammalt.

    SvaraRadera

  49. Jag läser De tre musketörerna Författre: Alexandre Dumas d.ä

    Berättelsen utspelar sig på 1600-talet vilket märks på sätet dom talar och hur deras sätt är t.ex att näsdukar är väldigt viktiga samt att deras vapen är gammaldags. Dom använder hästar som färde medel och den kristan tron spelar en stor roll.

    SvaraRadera
  50. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  51. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera